Tryb znikających wiadomości na Messengerze

19.11.2020 |
Udostępnij:

Użytkownicy Messengera w Polsce mogą już skorzystać z nowej funkcji, dzięki której jest możliwe automatyczne usuwanie wysłanych treści. Tryb znikających wiadomości na Messengerze, nazywa się trybem Vanish Mode. Jak w praktyce wykorzystać nowe możliwości aplikacji?

Messenger

Messenger to popularny komunikator internetowy stworzony przez Facebooka. Służy użytkownikom do wysyłania wiadomości, zdjęć, filmów, a nawet plików, nagrywanie wiadomości głosowych i prowadzenie wideorozmów. Teraz można więcej - Facebook wprowadził nową funkcję, która nazywa się Vanish Mode. Pozwala na wysyłanie wiadomości, które znikają w momencie opuszczenia czatu. Osoby, które miały okazję korzystać ze Snapchata, doskonale wiedzą, na czym to polega.

Funkcja Vanish Mode będzie dostępna tylko dla osób z kręgu znajomych. Nasz rozmówca będzie poinformowany o tym, że mamy włączoną tę funkcję. Co ciekawe, jeśli nasz rozmówca w czasie rozmowy zrobi zrzut ekranu – w celu archiwizacji konwersacji, automatycznie dostaniemy o tym powiadomienie.

Nowa funkcja aplikacji ma sprzyjać większej prywatności użytkowników. Nie zawsze chcemy, aby nasze osobiste rozmowy, zostały zapamiętane w archiwum. Jej celem było również zwiększenie poczucia bezpieczeństwa użytkowników.

Jak włączyć tryb Vanish Mode?

Tryb znikających wiadomości można samodzielnie włączyć.

  • należy wejść w konwersację z wybraną osobą
  • przeciągnąć palcem po ekranie w górę aż do momentu pojawienia się informacji o znikających wiadomościach
  • następnie należy przeciągnąć palcem w dół aż pojawi się komunikat o włączeniu funkcji
  • należy zapoznać się z informacjami i zatwierdzić klikając OK

Wyłączenie trybu jest również bardzo proste, wystarczy ponownie wejść w konwersację i kliknąć – wyłącz tryb znikających wiadomości.

Tryb znikających wiadomości pozwala na wysyłanie nie tylko wiadomości tekstowych, ale także głosowych, zdjęć, plików video, emotikonów i gifów. Po odczytaniu i zamknięciu okienka czatu wszystkie wiadomości automatycznie znikną i nie zostaną nigdzie zarchiwzowane.