Najlepsze sposoby na przechowanie żywności
Marnowanie żywności to jeden z najpoważniejszych problemów krajów rozwijających się oraz wysokorozwiniętych. Za znaczny odsetek wyrzucanych produktów spożywczych odpowiadają nie tylko duże zakłady przetwórcze, ale również jednostkowi konsumenci. Podejmowanie działań ograniczających to negatywne zjawisko to nasz obowiązek. Poznaj sposoby na przechowywanie i konserwację żywności, aby ograniczyć straty we własnym gospodarstwie domowym.
Co roku globalnie marnujemy 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia
Według najnowszych danych ONZ każdego roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności, która nadaje się do spożycia. To aż 1/3 całej produkcji jedzenia na świecie. Zjawisko to można obserwować zwłaszcza w krajach rozwiniętych. Niepokój budzi fakt, że w tym samym czasie blisko 868 mln ludzi na naszym globie cierpi z powodu głodu.
Polacy jako naród niestety również nie mają powodów do dumy. Jak podają przedstawiciele Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawienia Żywności, co roku marnujemy blisko 5 mln ton jedzenia przydatnego do spożycia. Za zjawisko to w 60 proc. odpowiadają konsumenci, w 40 proc. natomiast sklepy i zakłady produkujące żywność. Szacuje się, że w polskich gospodarstwach domowych w każdej sekundzie wyrzucane są prawie 92 kg żywności. Dane te powinny skłaniać do refleksji.
Konserwacja żywności pozwala na dłużej zachować świeżość produktów
Techniki konserwacji żywności znane są już od tysięcy lat. Ich stosowanie jest wciąż aktualne, a dostępne w sprzedaży pojemniki do przechowywania żywności znacznie ułatwiają cały proces. Wśród najczęściej wybieranych naturalnych metod utrwalania produktów spożywczych, które można wykorzystać we własnym domu, należy wyróżnić:
- Mrożenie – to najczęściej stosowana metoda konserwacji żywności, która pozwala znacznie przedłużyć jej przydatność do spożycia. Wystarczy, że wybrany produkt umieścisz w pojemniku na żywność i schowasz do zamrażarki. Warto przy tym pamiętać, że produkty zawierające w swoim składzie wiele wody, mogą po rozmrożeniu stracić częściowo swoje wartości odżywcze.
- Wędzenie – wykorzystywane najczęściej do konserwowania mięs, ryb oraz serów. Technika ta nadaje im niepowtarzalnego smaku. W zależności od czasu i rodzaju wędzenia zakonserwowane produkty można przechowywać w pojemniku na żywność od kilku dni do nawet kilku miesięcy.
- Suszenie – technika polega na stopniowym usuwaniu wody z wybranego produktu, np. owoców lub grzybów. Ważne, aby suszone produkty umieścić w szczelnym pojemniku do przechowywania żywności lub w słoiku, aby nie chłonęły ponownie wody. Ma to również chronić żywność przed szkodnikami.
- Kiszenie – to cenny sposób wydłużający przydatność do spożycia owoców i warzyw, a także pozwalający na namnażanie dobroczynnych bakterii fermentacyjnych. Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale również rzodkiewki, kalafior, brokuły, marchew oraz wiele innych jarzyn.
- Pasteryzacja – podgrzanie produktów w wysterylizowanych słoikach to skuteczna metoda konserwacji soków, dżemów i konfitur z owoców, ale sprawdza się również w przypadku wielu zup i bulionów.
- Przechowywanie w soli – sól to naturalny konserwant, który hamuje rozwój drobnoustrojów. W odpowiednim pojemniku na żywność w soli można przechowywać mięso, ryby, biały ser lub warzywa korzeniowe.
- Przechowywanie w oleju – metoda ta sprawdza się zwłaszcza do konserwacji ziół i suszonych pomidorów w pojemniku do przechowywania żywności. Olej odcina dostęp powietrza do wybranego produktu, a tym samym zapobiega rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów.
Pojemnik na żywność – zalety
Nowoczesne pojemniki do przechowywania żywności mają wiele zalet, obok których trudno przejść obojętnie. Najważniejszą z nich jest możliwość szczelnego zamknięcia poszczególnych produktów spożywczych, co w większości przypadków ogranicza ich psucie i marnowanie. Dobrej jakości pojemnik na żywność może służyć nawet przez wiele lat, dzięki czemu jest sprawdzonym sposobem na ograniczenie ilości produkowanych odpadów. Możliwość wielokrotnego użytku warto wykorzystać także w przypadku suchych produktów sypkich, aby zabezpieczyć je przed molami spożywczymi. W tym celu najlepiej sprawdzą się pojemniki szklane lub metalowe.
Większość dostępnych w sprzedaży pojemników jest odporna na niską i wysoką temperaturę, co pozwala wykorzystywać je w zamrażarce i lodówce, ale również w mikrofalówce. Zanim zdecydujesz się podgrzać swój posiłek w danym pudełku, upewnij się, że daje ono taką możliwość. Pojemnik na żywność sprawdza się także w roli poręcznego lunch boxa, w którym zabierzesz ze sobą posiłek do pracy, szkoły lub na wyjazd.
Dostępne w sprzedaży pojemniki do przechowywania żywności
W sklepach można spotkać wiele pojemników na żywność wykonanych z różnych materiałów. Największą popularnością cieszą się pojemniki z tworzywa sztucznego, szkła, stali, porcelany oraz silikonu.
Na szczególną uwagę zasługują pojemniki próżniowe z możliwością odessania powietrza, dzięki czemu przechowywane w nich produkty będą miały dłuższy termin przydatności do spożycia. Odcięcie dopływu powietrza zapobiega namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów, co zwiększa bezpieczeństwo przechowywanej żywności.
Przeczytaj także:
Rzuć palenie z aplikacją
Światowy Dzień Rzucania Palenia to najlepsza okazja aby wyjść z nałogu. Będzie to łatwiejsze, jeśli wspomożesz się dedykowaną aplikacją.
18.11.2021 CZYTAJ WIĘCEJJak Polacy podejmują decyzje zakupowe?
Polacy zanim kupią produkt w sklepie stacjonarnym, wcześniej sprawdzają opinie na jego temat i porównują ceny w internecie. Czy Ty też tak robisz?
17.11.2021 CZYTAJ WIĘCEJBędzie biało?
Czy podczas tegorocznej zimy będzie można poszaleć na sankach i nartach? Gdzie sprawdzać pogodę on-line, aby przygotować się do zimowych warunków.
16.11.2021 CZYTAJ WIĘCEJBądź na bieżąco,
Zapisz się na nasz
NEWSLETTER
Wysyłamy 2 ciekawe mailingi miesięcznie.