Jak usunąć konto Google na telefonie?

29.10.2020 |
Udostępnij:

Konto Google możesz usunąć w każdej chwili, jednak przywrócenie go może okazać się niemożliwe. Usunięcie konta Google spowoduje, że wszystkie powiązane z nim dane również zostaną skasowane. Z Twojego telefonu znikną między innymi e-maile, kontakty i preferencje ustawień.

[konto google

W zależności od modelu telefonu sposób usuwania konta Google na telefonie może się różnić. Zanim jednak zdecydujesz się, na usunięcie konta Google w telefonie, odpowiednio zabezpiecz wszystkie dane.

Co muszę zrobić, zanim usunę konto Google w telefonie?

Usunięcie konta Google na telefonie wiąże się z bezpowrotnym usunięciem wielu danych z Twojego telefonu. Dlatego przejrzyj je, a następnie pobierz na komputer te, które będą Ci potrzebne. Jeżeli podawałeś adres e-mail w innych serwisach – np. bankowości internetowej lub mediach społecznościowych, koniecznie załóż nowe konto i uaktualnij dane.

Jak usunąć konto Google na telefonie?

  • Wejdź w Ustawienia na swoim telefonie
  • Kliknij ikonę Konta
  • Jeśli nie masz opcji Konta, kliknij ikonę Użytkownicy i konta
  • Wybierz konto, które chcesz usunąć
  • Usuń konto
  • Jeśli masz tylko jedno konto Google na telefonie, musisz podać ustalony wcześniej wzór, kod PIN lub hasło

Usunięcie jednego konta, nie spowoduje, że znikną pozostałe konta Google. Dla każdego konta Google musisz ponownie przeprowadzić procedurę.

Czy konto Google zniknie w wyniku resetowania telefonu?

Resetowanie telefonu, wiąże się z usunięciem konta Google na telefonie. Wówczas wszystkie dane znikają z Twojego telefonu, tak jakbyś miał w ręku fabrycznie nowy telefon. Aby zresetować telefon, należy wybrać opcję Ustawienia, następnie Zarządzanie ogólne i kliknąć Resetowanie.

Co się stanie, gdy usunę konto Google w telefonie?

Jeśli zdecydujesz się usunąć konto Google w telefonie, musisz mieć świadomość, że utracisz wszystkie dane zapisane na koncie, np. e-maile, pliki, kalendarze, a nawet zdjęcia. Stracisz również dostęp do usług, w których logujesz się przy użyciu konta, np. do Gmaila, Dysku lub Kalendarza. Jeżeli kupowałeś przy użyciu konta aplikacje, gry czy dostęp do filmów lub muzyki – również stracisz możliwość z ich dalszego korzystania. Nie stracisz natomiast plików, które są zapisane na Twoim telefonie, w tym kontaktów czy zdjęć.