Jak usunąć historię wyszukiwania w Google? 

07.01.2021 |
Udostępnij:

Zdarza się, że jakiś czas temu odwiedzałaś ciekawą stronę, ale nie pamiętasz linku. Czasem po prostu masz ochotę sprawdzić, jakie strony przegląda Twoje dziecko, partner lub pracownik. Zastanawiasz się jak sprawdzić historię aktywności w internecie lub ją usunąć?

historia wyszukiwania Google

W przeglądarce internetowej wystarczy kliknąć Opcje, a następnie kliknąć Historię. W ten prosty sposób można sprawdzić swoją lub bliskich aktywność w internecie – na przykład przeglądane strony. Jeśli zależy Ci, aby nikt nie dowiedział się, co przeglądałaś w ostatnim czasie, wybrane strony można bez problemu usunąć. Innym sposobem sprawdzenia historii, jest weryfikacja usługi aktywności na koncie Google. Na czym to polega?

Korzystając z wyszukiwarki Google, można sprawdzić aktywność w internecie i aplikacjach. Wtedy wyszukiwania i aktywność jest zapisywana na koncie Google. Dzięki temu zyskujesz personalizację usługi. To oznacza, że Google podpowiada Ci, jakie hasła wcześniej były wyszukiwane, lub sugeruje Ci treści, które mogą Cię zainteresować. Jeśli nie chcesz, aby Twoja aktywność była monitorowana, taką usługę możesz w każdej chwili wyłączyć.

Jak włączyć lub wyłączyć na komputerze aktywność w internecie i aplikacjach?

  • Zaloguj się na konto Google,
  • Otwórz stronę Zarządzanie aktywnością,
  • Włącz lub wyłącz Aktywność w internecie i aplikacjach.

Jak usunąć aktywność w internecie i aplikacjach?

historia wyszukiwania Google

Podczas gdy korzystasz ze stron, aplikacji i usług Google, część aktywności jest zapisywana na koncie Google. W każdej chwili możesz ją sprawdzić, a także usunąć historię przeglądania. Wystarczy wybrać opcję „Moja aktywność”. Są dwie metody usuwania historii aktywności – ręczna i automatyczna.

Ręczne usuwanie aktywności

  • Zaloguj się na swoje konto Google,
  • Po lewej stronie kliknij Dane i personalizacja,
  • Wejdź w Aktywność i oś czasu,
  • Kliknij Moja aktywność,
  • W prawym górnym rogu strony kliknij Więcej,
  • Kliknij Usuń aktywność według… możesz w tym momencie zdecydować, od którego momentu chcesz usunąć aktywność,
  • Kliknij Usuń.

Automatyczne usuwanie aktywności

  • Zaloguj się na swoje konto Google,
  • Po lewej stronie kliknij Dane i personalizacja,
  • Wejdź w Zarządzanie aktywnością,
  • kliknij Aktywność w internecie i aplikacjach,
  • Kliknij Zarządzaj aktywnością,
  • W prawym górnym rogu kliknij Więcej,
  • Kliknij Zachowaj aktywność przez… możesz w tym momencie zdecydować, przez jaki okres dane mają być przechowywane,
  • Potwierdź, by zapisać ustawienia.

Zarządzając swoją aktywnością w internecie, masz kontrolę nad dostępem innych osób, do przeglądanych przez Ciebie stron. Możesz także powrócić do wcześniej przeglądanych stron, aby odszukać pewne informacje. To bardzo praktyczne umiejętności, które każdy użytkownik internetu powinien znać.

Bądź na bieżąco,
Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

Wysyłamy 2 ciekawe mailingi miesięcznie.